Akcie OKST VU 2010

AktualizÁcia 11. FEBRUÁRA 2010 • PETER.TAPAY@MAIL.T-COM.SK

6. 2. 2010 - Brezovský karneval - 8. ročník

Benátky verzus Brezová

Obidve miesta, aj keď ležia niekoľko tisíc kilometrov vzdialené od seba, majú niečo spoločné.  Začínajú písmenom B, sú v záujme turistov a  6. februára sa začal v oboch destináciách karneval masiek. Ten benátsky síce trvá celý týždeň, koná sa v teple a má množstvo sprievodných akcií, ale ten náš  jednodňový, zimný Brezovský je o to očakávanejší. Ale oproti zahraničiu vedieme, nakoľko naše masky sú každý rok iné, nemožno ich kúpiť v obchodoch, takže sú vlastne originály, ktoré si všetci zúčastnení zhotovujú sami.
V sobotu v mrazivom, obedňajšom čase sa z chaty na Brezovej začala promenáda našich masiek. Občerstvenie zo stolov išlo bokom, lebo práve tieto sa stali predvádzacím mólom. Karneval otvoril uvítacou rečou kapucín – podpredseda TO J. Toma v sprievode masky  matky predstavenej a po nich sa asi päťdesiatke prítomných divákov predstavili tí ostatní. Mali sme možnosť vidieť vo vetre krútiaci sa mlyn, rytierov, kominára, černokňažníka, bielu pani... Dobrú náladu vytvorilo celkom 23 masiek, z ktorých porota vybrala tri naj.
Vyhrala indiánska mama s dvomi ratolesťami / Vlasta Svrčková a spol./. Na druhom mieste skončili rytieri a na treťom rodina čertov. Všetci získali malé upomienkové darčeky z rúk Anky Kopálovej, ktorá bola za túto akciu  TO zodpovedná. To, že v našom prípade ide len o dobrú náladu a stretnutie kamarátov, predviedli dve roztlieskavačky mužského rodu, ktoré sa nebránili počas vystúpenia odhaliť aj chúlostivé, dobre prepracované partie a za skandovania SLOVENSKO, SLOVENSKO urobili presvedčivú športovú kulisu štyrom, teraz už skutočným kočkám vo futbalových dresoch s loptami, ktoré vybehli na zasneženú lúku. Tí odvážnejší si mohli vyskúšať jazdu po brezovskom kopci na igelite. Všetci prítomní dostali sladkosti a hladoši si mohli pochutnať na brezovskom guláši. A nakoľko sme mali aj dostatok snehu, partia skalných dala zabrať aj bežkám.

Veľkouherecký 8. ročník  karnevalu skončil. Zdá sa, že všetci odchádzali  spokojní, a preto sa tešíme na ďalší už 9. ročník o rok.

Text a foto : Štefan Adamík

 

 
Free Web Hosting